MENU

Wat je moet weten over.. Oorbellen!

39 dagen geleden door Alisha geschreven

Wat je moet weten over.. Oorbellen! Van sieraden kan je nooit genoeg hebben, want ze hebben allemaal hun eigen charme. De ene is stoer, de ander elegant of ga je een keer voor klassiek? Dit kan je afstemmen op de gelegenheid waar je naartoe gaat. Verschillende gelegenheden vragen om verschillende oorbellen. Ook als zijn oorbellen niet relatief groot, het maakt een duidelijk verschil voor jouw look. Oorbellen hebben een sierlijk effect en het maakt je outfit af. Als je eenmaal begonnen bent met het dragen van oorbellen worden deze onmisbaar. Je kan het afstemmen op de gelegenheid, maar nog belangrijker is jouw eigen smaak. Je kan kiezen voor je lievelingskleur, patroontjes waar je waarde aan hecht of een bepaalde stijl die perfect bij de rest van je sieraden past. Oorbellen dragen is leuk en daarom vind je hierover de leukste weetjes.

Hoe zijn oorbellen op de markt gekomen?
Wist je dat oorbellen oorspronkelijk gebruikt werden om vreemden een bepaalde uitstraling te geven? Op deze manier kon je herkennen dat iemand uit een ander gebied kwam. Zo wist je gelijk dat er sprake was van een andere godsdienst en identiteit. We hebben het over een hele tijd geleden in het Midden Oosten, want dit was al 3000 jaar voor Christus. Zo lang bestaan oorbellen dus al en het verhaal erachter klinkt zeker niet gek. Oorbellen werden al snel leuk gevonden en daarom werd het een accessoire. Sieraden waren toen een symbool voor sociale status.

Tijdens de middeleeuwen droegen mensen enorme pruiken en grote hoeden. Hierdoor was er in deze tijd geen ruimte voor oorbellen. Toch kwamen de oorbellen na deze tijd weer om de hoek kijken en bewezen hun waarde. Rond 1900 kwam er een oorbellen uitvinding bij, namelijk de klipoorbellen. Dit is uitgevonden, omdat het als hygiënischer gezien werd. Voor deze oorbellen heb je geen gaatjes nodig. Oorbellen zijn alleen maar populairder geworden en zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.

Welke soorten oorbellen zijn er?
Er is een gigantisch aanbod aan oorbellen en deze kunnen we onderverdelen in drie eenvoudige soorten. Je hebt ten eerste de knopjes die tegen je oorlel aan zitten. Daarnaast heb je de hangers waarbij de oorbel aan een haakje hangt. Tenslotte heb je nog de klipoorbellen waar je geen gaatje voor nodig hebt. Van deze drie soorten worden uitgebreide collecties aangeboden. Voor ieder een passend exemplaar dus.

Oorbellen: knopjes
De knopjes zijn de eerste oorbellen die je draagt. Bij het schieten van de gaatjes krijg je direct knopjes in. De gaatjes worden geschoten door middel van een pistool met naald. De oorbel en het achterkantje worden er tegelijk in beide oren in geschoten. Het eerste gaatje kan vanaf vijf jaar geschoten worden, dus knopjes kan je al vanaf jonge leeftijd dragen. Je kan ook een tweede gaatje schieten, een derde of zelfs een vierde. Je kan dan boven het eerste gaatje een matchend knopje dragen. Dit geeft een extra sprankelend effect. Knopjes zijn in allerlei vormen en maten. Hierbij kan je denken aan sterretjes, hartjes, bolletjes, bloemetjes of wel bijna alles wat je kan bedenken.

Oorbellen: hangers
Oorhangers vallen net iets meer op dan knopjes. Aan een haakje die door het gaatje van je oor gaat hangt een uniek bedeltje. Dit kan in goud zijn, in zilver en het hangertje kan ook een kleur zoals rood of groen hebben. Onder hangers vallen ook oorringen. Dit zijn ringen die ook door je gaatje gaan en daardoor hangen. Deze heb je in verschillende maten en designs. Hangers kan je combineren met een tweede gaatje. In het tweede gaatje kan je dan een knopje doen in dezelfde kleur of stijl als de hanger.

Clipoorbellen
Heb je geen gaatjes en wil je deze liever niet laten schieten? Dit hoeft dan ook niet. Er zijn namelijk ideale klipoorbellen uitgevonden. Deze kan je klemmen om je oorlel en dan heb je ook gewoon een oorbel. Dit is handig als je op jonge leeftijd geen gaatjes hebt laten schieten en op oudere leeftijd toch oorbellen wil. Je kan altijd nog gaatjes laten schieten, maar als je dit niet ziet zitten is dit een handige optie. Gaatjes kunnen zelfs dichtgroeien als je lang geen oorbellen draagt. Draag dus vaak genoeg oorbellen om dit te voorkomen en als dit onverhoopt wel het geval is kan je altijd nog kiezen voor clipoorbellen.

Voel je afgestemd op de gelegenheid
Het voelt heerlijk om perfect gekleed te zijn voor een bepaalde gelegenheid. Hierdoor voel je je lekker in je vel en dat is belangrijk voor jouw uitstraling. Hoe je je voelt straal je namelijk ook uit. De juiste oorbellen dragen hier ook zeker aan bij, want dit is een onmisbaar deel van je outfit. Heb je bijvoorbeeld goudtinten, dan matchen gouden oorbellen hier prachtig bij. Bij een stoere outfit passen stoere oorbellen en bij een elegante look passen weer subtiele oorbellen. Door oorbellen prachtig te combineren met jouw stijl krijg je een wauw-effect. Matching is catching!

Lees ook deze blogs

Delen is lief

Nieuwste collectie van november

Welke stijl zoekt u in uw eigen armband?

Recente artikelen

Meer over herenarmbanden

Chat openen
1
Heb je een vraagje over de "Wat je moet weten over.. Oorbellen!"? Ik help je graag verder via WhatsApp. Groetjes Henry