MENU

Alle onmisbare ins en outs over: Oorbellen

36 dagen geleden door Alisha geschreven

Alle ins en outs over: Oorbellen
Van jongs af aan kun je al oorbellen dragen. Het geeft een sprankelende touch aan je gezicht en het is prachtig om te matchen met je outfit. Hoe ouder je wordt, hoe meer feeling je hiervoor gaat krijgen. Op jonge leeftijd liet je het waarschijnlijk maar gebeuren en toen je ouder werd begon je het te snappen: oorbellen hebben karakter. Dit karakter bepaal je zelf en dan is het leuk om meer achtergrond te hebben van oorbellen. Waarom dragen we deze? Wat voor oorbellen zijn er verkrijgbaar en in welke materialen? Iedere persoon is uniek en daarom is het exemplaar altijd een bijzondere combinatie met jou. Bij de ander staat dezelfde oorbel namelijk heel anders en deze kan je ook weer anders combineren. Door hier meer informatie te verzamelen over oorbellen wordt het nog specialer om deze te dragen en uit te kiezen. Betekenis geven aan iets is altijd zinvol.

Waarom dragen we oorbellen?
Oorbellen worden al veel langer gedragen dan je denkt. Er zijn verschillende toelichtingen voor het ontstaan van de oorsieraad. Ken je de gevonden ijsmummie Ötzi? Deze was 5000 jaar oud en had gaatjes in zijn oren! Het is niet vastgesteld dat hij oorsieraden droeg, maar de gaatjes waren er al wel. Wat we wel zeker weten is dat 3000 jaar voor Christus de oorbellen gedragen werden als kenmerk in het Midden Oosten. Je wist dan gelijk of iemand een ander geloof had en een andere identiteit. Oorbellen werden steeds vaker gedragen en uiteindelijk is het een niet meer weg te denken beauty accessoire. Er is een tijd geweest van pruiken en hoeden waardoor oorbellen even niet van toepassing waren. Na deze tijd zijn de oorbellen weer krachtig terug gekomen, van sociale status vroeger tot dagelijkse sieraad.

Welke oorbellen zijn er?
De soorten oorbellen die eenvoudig gezegd bestaan zijn knopjes, hangers en clipoorbellen. De drie soorten hebben verschillende effecten en je kan deze ook combineren met meerdere gaatjes. De knopjes zet je plat op je oorlel en hiervan bestaan mega veel diverse vormen. Knopjes zijn altijd een veilige keuze en dit is ook geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Je kan hierbij aan vormen denken zoals sterretjes, hartjes, parels, bloemetjes of blaadjes. Dit kan met blingbling of een kalmer effect.

Zoals je al verwacht hangen de hangers aan je oor. Het hangertje zit aan een haakje en dit haakje steek je door het gaatje. Hier kan een bedeltje aan hangen in de vorm van parels, ringen, bloemetjes en nog veel meer vormen. Oorhangers kunnen ook oorringen zijn. De ringen gaan dan door het gaatje zonder extra haakje.

De clipoorbellen zijn handig als je geen gaatjes hebt. Je klemt deze eenvoudig om je oor heen en daar heb je geen gaatjes voor nodig. Op oudere leeftijd kan de drempel hoger zijn om gaatjes te laten schieten en daarom is dit een ideale optie. De clipoorbellen zijn in eerste instantie bedacht, omdat ze gezien werden als hygiënischer. Dit ligt vooral aan het materiaal en waar je de oorbellen bewaart. 

Verschillende gaatjes schieten
Je kan naast het eerste gaatje ook meerdere gaatjes schieten. Je kan een tweede, derde en vierde gaatje schieten. Als je in je eerste gaatje een hanger steekt is het mooi om in het tweede gaatje een knopje te steken. Je kan natuurlijk ook bij één gaatje houden maar als het je aanspreekt, waarom niet? Je kan dan het beste eerst wat voorbeelden bekijken zodat je zeker weet dat je het wil.

Welke oorbellen trends zijn er?
Zelfs oorbellen spelen in op trends. Dit moet ook wel, want je stemt dit af op je kleding en er komt constant nieuwe kleding op de markt. Voor 2022 is het trendy om oorringen te dragen die andere vormen hebben dan rond. Je ziet vast vaak vierkante oorringen voorbij komen, in de vorm van een ruit of ovaal. Dit is al begonnen in 2021, maar is nog steeds zeer in trek. Het is een uitstekende combinatie van elegantie en de stoere look. Het is dan ook een extra eyecatcher als je je mogelijke tweede gaatje hiermee matcht.

Wist je nog dat er een tijdje snorretjes helemaal in waren? Toen waren er zelfs snorren oorbellen. Je kan het zo gek niet bedenken en er zijn oorbellen van. Kies dus vooral de oorbellen die jij zelf mooi vindt. Het is de bedoeling dat je hierin straalt. Kies de oorbellen uit waar jij een goed gevoel bij hebt en maak ze eigen. Ook al is het een trend, bij iedereen staat het uniek.

Verschillende materialen oorbellen
Oorbellen zijn van verschillende materialen gemaakt. De meest voorkomende materialen zijn stainless steel en zilver. Stainless steel roest niet en is fijn materiaal voor oorbellen. Zilver is altijd een goede keuze en deze zijn vaak ook net wat prijziger. Dit vind je vooral bij juweliers en stainless steel kom je regelmatig tegen. Als je gevoelige oren hebt zijn dit prettige materialen. Je hebt natuurlijk ook nog echt goud en dat zit nog een prijsklasse hoger. Als je fan bent van goud dan kan je ook voor stainless steel kiezen.

Lees ook deze blogs

Delen is lief

Nieuwste collectie van november

Welke stijl zoekt u in uw eigen armband?

Recente artikelen

Meer over herenarmbanden

Chat openen
1
Heb je een vraagje over de "Alle onmisbare ins en outs over: Oorbellen"? Ik help je graag verder via WhatsApp. Groetjes Henry